Mindfulness meditation wellness
Livskvalitet Stress wellness

Mindfulness – bevidst nærvær

Mindfulness betyder at være opmærksomt tilstede. Det betyder at være tilstede i nuet lige nu, nærværende og opmærksom på det der er, både indeni dig og i dine omgivelser.

Meget tyder på at man gennem mindfulness og opmærksomhedstræning kan opnå en række store fordele:

 • Reducere stress og angst og blive bedre til at håndtere stress
 • At håndtere kroniske smerter, depression og kroniske sygdomme bedre
 • Øge koncentration og fokus
 • At kunne gennemføre rygestop og anden slags afvænning

Mindfulness er ikke en mirakelkur der kan kurere alt, men meget tyder på at det kan være en god hjælp i mange situationer som kræver mentalt overskud. Fordelene ved mindfulness og opmærksomhedstræning er bedre kendt i dag end for blot få år siden, fordi der i øjeblikket forskes en hel del i mindfulness, både herhjemme og i udlandet.

Som noget ret nyt er man også flere steder begyndt at arbejde med mindfulness som støtte til vægttab og livsstilsændringer. Ideen er at vaner i dagligdagen lettere kan ændres, hvis man vågent og opmærksomt kan se dem i øjnene. Vaner er jo ofte noget som helt pr. automatik fordi vi er stressede, trætte, eller tænker på noget helt andet i fortiden eller fremtiden, så vi kke
rigtig er opmærksom på hvad der sker lige nu og her. F.eks spiser vi måske uden egentlig at være sultne, eller lader være med at drikke selv om vi er tørstige, fordi vi har glemt at lytte til kroppen og dens signaler.

Syv grundprincipper i mindfulness

”Mindfulness vil sige at være opmærksom på en bestemt måde: med vilje, i dette øjeblik og uden at være forudindtaget. Denne form for opmærksomhed opbygger en højere grad af årvågenhed, klarhed og accept af det nuværende øjebliks virkelighed. Den får os til at vågne op til den kendsgerning at livet udfolder sig i en række af nuer. Hvis vi ikke er absolut nærværende i mange af disse øjeblikke, går vi ikke alene glip af det mest værdifulde i livet, men vi opdager heller ikke vores rige og dybe muligheder for vækst og forvandling.”
Jon Kabat-Zinn

I Mindfulness er der 7 grundprincipper:

 • Et åbent sind – Beginners mind
 • Ikke dømmende
 • Accept
 • At give slip
 • Tålmodighed
 • Tillid
 • Ikke-stræben / ikke-ambition

1. Et åbent sind – beginners mind

2. Ikke-dømmende

Når vi begynder at være opmærksom på vores tanker, lægger vi mærke til, hvor ofte vi laver bedømmelser af os selv, andre mennesker og ting vi oplever. I Mindfulness er det vigtigt bare at observere tankerne – alle tanker, både de positive, de negativ og de dømmende – uden at forsøge
at ændre noget.

Ud over at være nærværende og tilstede i nuet, så er mindfulness også hvad du spiser, drikker og omgiver dig med (både mennesker og fysiske ting).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *