parterapi kærlighedssprog kommunikation
Behandling Psykologi

Parterapi

Mange par står over for udfordringer, kommunikationsproblemer og konflikter og finder støtte og hjælp gennem parterapi. Virkeligheden er nemlig, at det er helt almindeligt at have problemer i sit parforhold. Hvis du er interesseret i vide mere om parterapi, hvordan det foregår, hvilke metoder der er mest effektive, eller du spekulerer på om det er noget for dig/jer eller bare vil vide hvordan du finder en dygtig parterapeut, så har vi samlet en masse information om parterapi og de bedste teknikker og øvelser til at komme i gang.

Hvad er parterapi?

Der er udfordringer og konflikter i ethvert parforhold. At tro at naboen eller vennerne har det perfekte parforhold er naivt. Det kan godt være din nabos parforhold på overfladen ser meget idyllisk ud, men alle mennesker oplever uenigheder og uoverensstemmelser en gang imellem, det er helt almindeligt. Der er dog kæmpe forskel på hvordan vi tackler disse uoverensstemmelser og udfordringer. Måden vi tackler uenigheder har kæmpe stor betydning for hvordan vi oplever tilfredsheden med vores parforhold. At lære at håndtere jeres konflikter og uoverensstemmelser på en mere konstruktiv og involverende måde, kan ikke kun rette op på jeres problemer, det kan også gøre dit parforhold meget stærkere og meget mere harmonisk.

Parterapi består primært af samtaler, hvor både parret og en parterapeut deltager. Parterapeuten faciliterer samtalen, og hjælper parret med at blive bedre til at kommunikere og håndtere de problemer og uoverensstemmelser som parret kommer med.

Som enhver form for terapi kræver parterapi et engagement og en vilje til at åbne op fra begge involverede parters side.

Har I brug for parterapi?

Der kan være mange forskellige årsager til, at I kan have brug for terapi. Nogle af de mest almindelige årsager er:

 • Få hjælp med kommunikationsproblemer
 • Hjælp til at få løst fastlåste konflikter
 • Få hjælp til at få genskabt nærhed og intimitet
 • Udfordringer med sexlivet
 • Udfordringer med arbejdsdelingen i hjemmet
 • Udfordringer med forskellige synspunkter ift. børne opdragelse
 • Genopbygge tilliden efter utroskab eller bedrag
 • Overvinde traumer
 • Udvikling af parforholdet
 • Hjælp til misbrugs problematikker: alkohol, spil, sex m.v
 • At blive forældre, eller at være forældre til handicappet barn
 • Få hjælp til at tackle svære følelser, f.eks i forbindelse med dødsfald eller sygdom i familien
 • Sammenbragte familier og de udfordringer der er med dine, mine og vores børn
 • Overbelastning og stress

Hvornår er det tid til at gå i par terapi?

Ofte venter par desværre, med at søge terapi indtil de har nået et krisepunkt i deres parforhold. Det kan gøre det vanskeligere at få rettet op på uoverensstemmelserne og problemerne. Så anbefalingen herfra må lyde: søg hjælp lige så snart det begynder at gå skævt. Så hvis I f.eks gentagne gange havner I den samme diskussion, og I ikke får løst konflikten, så er det tid til at søge hjælp.

Der er situationer og tidspunkter hvor individuel terapi anbefales fremfor parterapi: det kan f.eks være hvis den ene part er meget stresset, eller hvis der er vold eller alvorligt misbrug i hjemmet.

Hvordan finder jeg en dygtig parterapeut?

Når man tager beslutningen om at søge hjælp til sit parforhold, er det næsten altid på et tidspunkt hvor parforholdet er i dyb krise. Når vi vælger en parterapeut, skal vi derfor kunne have tillid til at få den bedste hjælp og støtte – og være sikre på at parterapeuten er professionel og veluddannet indenfor netop problemer og udfordringer i parforholdet.

Det kan være en jungle at finde en dygtig parterapeut. Hvad skal du som klient kigge efter? Der er desværre rigtig mange terapeuter som tilbyder parterapi uden at være uddannet eller specialiseret indenfor dette.

Hvordan sikrer vi os, at vi finder en dygtig parterapeut? Det får du her nogle bud på:

 • Vælg en parterapeut som er uddannet og som har speciale i parterapi: spørg parterapeuten hvad hendes/hans uddannelse er indenfor parterapi
 • Vælg en parterapeut som har minimum 2 års praktisk erfaring med parterapi: spørg parterapeuten hvor mange år de har arbejdet med parterapi og hvor mange par-klienter de har haft
 • Vælg en parterapeut som går i supervision og fortløbende efteruddanner sig i parterapi

Finde de bedste parterapeuter – hjemmesider med veluddannede parterapeuter

Der findes flere hjemmesider som har samlet lister over veluddannede parterapeuter. Fælles for disse lister er, at terapeuterne har modtaget parterapi uddannelse og træning som ligger ovenpå en psykolog eller psykoterapeutisk uddannelse. De fleste af medlemmerne er desuden enten medlem af psykoterapeutforeningen eller psykologforeningen, som er din garanti for at terapeuten er veluddannet.

 • Parterapeuter.dk: Parterapeuterne på denne hjemmeside har alle speciale i parterapi, og er godkendte/certificerede til arbejdet med par. Parterapeuten – certificeret eller godkendt – har som minimum efteruddannelse i parterapi over et forløb, der strækker sig over minimum 2 år. Parterapeuterne er enten uddannet EFT og/eller Imago terapeuter.
 • DKCEFT.DK: Hjemmeside for Emotionsfokuseret parterapeuter (EFT): alle terapeuter på denne liste er trænet i Emotionsfokuseret parterapi.

Kemi er vigtigt

Det er desuden vigtigt at både du og din partner føler jer trygge og har tillid til den parterapeut i har valgt – kemien er virkelig altafgørende for et vellykket forløb. Tag en snak med din partner om, hvilke faktorer der er vigtigst for hver enkelt af jer, når I leder efter en terapeut, og om nogen af ​​jer har nogen præferencer med hensyn til køn, kulturel baggrund, placering eller speciale hos din terapeut. At bede om en henvisning fra venner, familiemedlemmer eller andre er også et virkeligt godt udgangspunkt for at finde en parterapeut.

Forskellige parterapi metoder

1. Emotionsfokuseret parterapi (EFT parterapi)

Emotionsfokuseret terapi (EFT) er en international, evidensbaseret og meget anerkendt terapiform til behandling af både individer og par. EFT bliver også kaldt for kortvarig terapi, idet der ofte bruges færre sessioner end med andre terapi former. EFT baserer sig på tilknytningsteori , og blev udviklet af Sue Johnson og Les Greenberg i 1980’erne. EFT terapi kan hjælpe par med at styrke relationen og danne et mere sikkert følelsesmæssigt bånd, hvilket kan resultere i stærkere relationer og forbedret kommunikation.

Der eksisterer en betydelig mængde forskning om effektiviteten af ​​EFT, og EFT er blevet valideret af over 30 års empirisk forskning. Denne forskning viser store effekter og stabile resultater over tid. EFT er ligeledes blevet anvendt på mange forskellige slags problemer og populationer.

Målet med EFT er: At udvide og omorganisere centrale følelsesmæssige reaktioner, og i processen organiseringen af ​​selvet. At skabe et positivt skift i partneres interaktionelle positioner og mønstre. At fremme skabelsen af ​​et trygt bånd mellem parterne.

2. Imago relations terapi

Ligesom EFT er Imago relations terapi (IRT) en international anerkendt parterapi metode. Imago Relations terapi er udviklet af Helen LaKelly Hunt og Harville Hendrix. Det er en terapiform som bygger på tilknytningsteori og den fokuserer på at transformere konflikter til heling og vækst gennem den relationelle kontakt og forbindelse.

Imago bygger på den antagelse, at der ofte er en sammenhæng mellem de frustrationer et par oplever i deres parforhold, og de oplevelser begge har med sig fra især den tidlige barndom. Følelser i barndommen af ​svigt, ensomhed, kritik eller decideret omsorgssvigt vil også ofte opstå i et parforhold. F.eks vil personer, der ofte kritiseres som barn, sandsynligvis være meget følsomme over for kritik fra partneren.

Gennem Imago Relations terapi kan I som par begynde at forstå hinandens følelser og “barndomssår” mere empatisk, hvilket giver jer mulighed for at helbrede både jer selv som individer og jeres parforhold, og bevæge jer mod et mere “bevidst parforhold”.

Imago terapi benytter sig af en meget effektiv kommunikationsteknik, nemlig Imago Dialogen. med Imago dialogen kan i omstrukturere den måde i kommunikerer med hinanden på: gennem aktiv lytning, spejling og validering.

Parterapi Øvelser

Parforholdet er en af de vigtigste relationer vi indgår i, i vores liv.

Her får du parterapi øvelser som du kan lave derhjemme sammen med din partner.

One thought on “Parterapi

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *