Sundhed

Gurkemeje – et superfood med mange sundhedsmæssige fordele

Gurkemeje er udråbt som det nye vidundermiddel indenfor functional medicine og naturlig sundhed, og gurkemejeroden har da også en lang række sundhedsmæssige fordele: det er både anti-inflammatorisk, antioxidant, antiseptisk, anti-allergisk, smertestillende og har anti-tumor egenskaber. Yay – whats not to like!

Gurkemeje indeholder naturligt høje mængder curcuminoider, som har potente antioxidantegenskaber, og som bidrager til at:

🌿  Understøtte normal leverfunktion 

🌿  Opretholde leddenes mobilitet

🌿  Opretholde immunsystemets normale funktion

🌿  Understøtte hjertets normale funktion

🌿  Understøtte normal blodgennemstrømning

I denne artikel dykker vi dybere ned i den forskning der er i gurkemejes helbredsmæssige fordele, og giver dig tips til hvordan du kan booste dit indtag af gurkemeje, så du kan få glæde af alle de gode egenskaber. Gurkemeje er helt sikkert det gyldne krydderi som alle burde spise meget mere af.

Hvad er gurkemeje?

Gurkemeje (engelsk: tumeric) er en rodplante som især dyrkes og bruges i Indien og Asien. Det er en urt, der tilhører ingefærfamilien. Den er også kendt som indisk safran og er den største bestanddel i karry. Hovedbestanddelen af gurkemeje består af stoffet curcumin. Gurkemeje har en naturlig kraftig gylden gul farve, pga. curcurmin, som er en ernæringsmæssig superstjerne. Det er blevet brugt som naturligt lægemiddel i over 4000 år.  Det er stoffet curcurmin som er den virkelig interessante komponent i gurkemeje, da det er curcurmin som giver de enorme sundhedsfremmende fordele for næsten alle dine organer.

Krydderiet gurkemeje laves ved at koge gurkemejeplantens rod og tørre det i varme ovne.

Derefter males det til et fint, gyldent pulver. Curcumin indholdet i gurkemeje er på omkring 10% af det tørrede gurkemeje krydderi.

10 helbredsmæssige grunde til at spise gurkemeje og curcurmins sundhedsfremmende egenskaber

Men lad os dykke ned i forskningen og kigge nærmere på hvad gurkemeje og curcurmin kan gøre for dit helbred. Forskningen viser tydeligt, at det er det aktive stof curcumin der giver gurkemeje dets sundhedsfremmende egenskaber. De sundhedsfremmende egenskaber tilskrives i høj grad curcurmins anti-inflammatoriske egenskaber. Nedenfor sætter vi fokus på de 10 største fordele ved curcurmin, men der findes langt flere studier af curcurmins andre sundhedsmæssige fordele.

1) Gurkemeje styrker dit immunforsvar

Hvis dit immunforsvar er svækket, er du mere udsat for sygdomme. Den antioxidantiske og antiinflammatoriske effekt i curcumin styrker dit immunforsvar, så du er mere modstandsdygtig overfor forskellige sygdomme såsom influenza og forkølelse. Det skyldes at curcurmin kan bekæmpe og regulere de inflammatoriske stoffer i kroppen og dermed være med til at forebygge sygdom.

2) Reducerer symptomer på depression

I en meta-analyse af curcumin og depression der inkluderede 6 undersøgelser, var der en signifikant reduktion i symptomer på depression i den gruppe der indtog curcumin sammenlignet med den gruppe de fik placebo. Curcumin skulle tages i mindst 6 uger i en dosis på 1g for at få den anti depresssive effekt, og det virkede bedre jo længere tid man tog det. Forskerne tilskriver curcurmins anti-inflammatoriske egenskaber den anti depressive effekt, da inflammation i kroppen har vist sig at forværre depression, og ofte er til stede ved depression.

3) Reducerer ledsmerter

Ledsmerter skyldes ofte betændelse. Efter en skade – som kan være fra et brud eller mere sandsynligt fra en kronisk situation som slitage af aldrende led – opstår en kaskade af biokemiske reaktioner, der signalerer til kroppen. Det er det, vi kalder betændelse. Og det kan gøre ondt!

Når du oplever en skade, frigives flere inflammatoriske signaler på skadestedet og interagerer med smertereceptorer. Aktiverede smertereceptorer sender intense signaler gennem hele nervesystemet.

Hvis denne proces bliver kronisk, kan følelsen af ​​smerten blive overdrevet eller uhensigtsmæssig. For eksempel kan betændt væv fra gigt i knæet være meget ømt, og selv en let berøring kan forårsage ulidelig smerte.

Derfor er det så vigtigt at tage skridt til at reducere og bekæmpe inflammation og betændelse. Populære lægemidler som ibuprofen er “tilfældigvis” anti-inflammatoriske, og det er derfor, de kan lindre smerter. Desværre har disse lægemidler ofte alarmerende bivirkninger, som kompromitterer deres langsigtede brug og fordele.

Curcumin har vist sig at besidde potente antiinflammatoriske egenskaber uden alle bivirkningerne fra almindelige lægemidler. Forskning tyder på, at curcumin er et effektivt og bivirkningsfrit alternativ til almindelige håndkøbs-antiinflammatoriske lægemidler, og at det endda kan supplere nogle receptpligtige lægemidler, der bruges til at behandle gigt. Curcumin lindrer betændelse, og dermed ledsmerter, ved at hæmme produktionen og virkningen af ​​kraftige inflammatoriske signaler. Med mindre betændelse aftager smerten, og leddet begynder at hele.

4) Kan muligvis lindre og bekæmpe alzheimers

Alzheimers er en meget alvorlig sygdom, som resulterer i svigtende hjernefunktion og demens. Forskning i Curcurmin og Alzheimers har vist lovende aspekter ift. at lindre og bekæmpe alzheimers.

En gennemgang foretaget af forskere ved University of Saskatchewan rapporterer en række virkningsmekanismer, hvorved curcumin påvirker Alzheimers sygdomspatologi. Nogle af disse mekanismer omfatter bl.a Curcumins anti-inflammatoriske virkning, hæmning af acetylcholinesterase (et enzym, der nedbryder neurotransmitteren acetylcholin), regulering af insulinsignalvejen og sænkning af oxidativt stress.

Håbet er at curcumin viser samme effekt hos mennesker som i in vitro og in vivo undersøgelser. Hvis det er tilfældet vil behandlingen af Alzheimers sygdom have fået nye værdifulde muligheder.

5) Gurkemeje mod kræft/ anti cancer egenskaber ved curcurmin

Curcumin er en af ​​de mest lovende og spændende stoffer ift. både forebyggelse og behandling af kræft. En gennemgang af curcumin i kræftbehandling har konkluderet, at det har anti-cancer virkninger i flere stadier af kræft: carcinogenese (dannelse), celleproliferation (vækst), apoptose (kontrolleret celledød), metastaser (spredning) og angiogenese ( dannelsen af ​​blodkar af tumoren, der gør det muligt for den at brødføde sig selv og vokse). Den konkluderede også, at curcumin øger effektiviteten af ​​kemoterapi og stråling, mens den beskytter mod deres bivirkninger.

Curcumin hjælper med at bekæmpe stort set enhver form for kræft, herunder brystkræft, lungekræft, æggestokkekræft.

5) Reducerer hovedpine og andre piner

Gurkemeje mod hovedpine og andre piner!

Gurkemeje er ved at blive udråbt til superfood eller måske snarere naturlægemiddel – og med god grund. Der foregår rigtig meget spændende forskning i dette krydderi, som er med til at give karryen den gule farve, men som også er et populært krydderi på egen hånd.
Forskningen undersøger bl.a. gurkemejes virkning på kræft, dets antiinflammatoriske og betændelseshæmmende egenskaber, og dets evne til at styrke immunforsvaret. Men en del af forskningen handler også om gurkemejes virkning mod smerter. Det har længe været kendt, at gurkemeje kunne hjælpe mod hovedpine og migræne – en effekt på højde med almindelige hovedpinepiller, men uden negative bivirkninger. Nu har thailandske forskere lavet et forsøg, hvor de har sammenlignet virkningen af ibuprofen og gurkemeje på slidgigt i knæet. Deres forsøg viste, at gurkemeje var lige så effektivt som ibuprofen efter 4 ugers behandling. Der var færre mave-tarmproblemer i gruppen, der fik gurkemeje, og der var færre i den gruppe, der faldt fra.

Derfor er der god grund til at begynde med gurkemeje, hvis man har ondt i hovedet eller andre steder – udover at det kan hjælpe på smerten uden at give de bivirkninger, almindelige smertestillende midler har, så gavner man samtidig helbredet generelt.

Hvis man er meget på farten, kan det være rart med gurkemeje som piller eller kapsler, men ellers kan man ligeså godt bruge økologisk gurkemejepulver. Det er meget billigere. Tag en kvart eller en halv teskefuld med lidt vand eller mælk.

Også hvis man har svært ved at falde i søvn pga. uro i kroppen, anspændthed eller andet kan det være en god idé at tage lidt gurkemeje ved sengetid. Det virker afslappende og gør det lettere at falde i søvn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *