Bone Broth Opskrift – 5 tips til den BEDSTE suppe fyldt med næring og kærlighed til din fordøjelse, hud og hår
Bone Broth er en sund og meget næringsrig suppe, som er langtidssimret på ben og knogler af kylling, okse, kalv eller fisk. Det en af de nemmeste og mest nærende fødevarer, du kan lave i dit eget køkken. Den er rig på protein og har en velsmagende aroma og smag. Bone Broth kan bruges som basis til velsmagende gryderetter, supper og saucer. Men du kan også spise den alene.
Du kan lave den med de ben, du har ved hånden: kylling, okse, kalv, lam eller svin. Jeg foretrækker kylling.
Hvad er Bone Broth godt for? Helbredsmæssige fordele
Der er mange videnskabelig undersøgelser der viser de mange helbredsmæssige fordele ved jævnligt at indtage Bone Broth:
- Det er Anti-inflammatorisk
- Det er Immun styrkende
- Det reducerer ledsmerter:
- Øger sundheden i mave-tarm systemet
- Forbedrer din hud, hår og knogler
Disse helbredsmæssige fordele skyldes blandt andet, at når man langtidssimrer knogler og brusk, så frigøres gelatine som indeholder en masse gavnlige stoffer som blandt andet kollagen, glutamin, glutathion og glycin.
Gelatine er et rent naturligt protein. Det er let fordøjeligt, uden kolesterol, lugt eller smag. Gelatine indeholder 84%-90% kollagen protein, 1%-2% mineralsalte, og resten er vand. Proteinet er sammensat af 18 forskellige aminosyrer (ud af de 20 forskellige aminosyrer der findes):
- glycin, 25,5 %
- alanin, 8,7 %
- valin, 2,5 %
- leucin, 3,2 %
- isoleucin, 1,4 %
- cystein, 0,1 %
- methionin, 1 %
- phenylalanin, 2,2 %
- prolin, 18 %
- hydroxyprolin, 14 %
- serin, 0,4 %
- threonin, 1,9 %
- tyrosin, 0,5 %
- asparaginsyre, 6,6 %
- glutaminsyre, 11,4 %
- arginin, 8,1 %
- lysin, 4,1 %
- histidin, 0.8%
Mange af disse stoffer har en anti-inflammatorisk (1) effekt og virker genopbyggende på kroppen. Kollagen er også furbundet med betydelig reduktion af ledsmerter hos slidgigt patienter, ligesom kollagen er kendt for at reducerer rynker og fine ansigtslinjer samt forbedre hudens elasticitet.
Samtidig hjælper Bone broth med at med at øge væksten af gavnlige bakterier i tarmen (2) (probiotika) og er særdeles nærende og beroligende for fordøjelsessystemet. Kollagen er en vigtig faktor til at forbedre fordøjelsen og tarmenes sundhed.
Opskrift på Bone Broth
Bone Broth er en af de nemmeste opskrifter, du kan lave – enkel, rig på næring og velsmagende. Perfekt til at nippe til alene eller bruge som base til supper, gryderetter og saucer. Du kan lave den med de ben, du har ved hånden: kylling, okse, kalv, lam eller svin. Jeg foretrækker kylling, så her kommer en opskrift med kylling. Jeg bruger en økologisk suppehøne fra frost som får hos Rema 1000 til kun 25,-, men du kan sagtens erstatte hønen med ben og knogler fra okse, kalv, lam eller svin.
Bone Broth med kylling
Arbejdstid: 30 min
Tid i alt: 12-24 timer
Antal: 8 portioner
Ingredienser
- Økologisk suppehøne på ca. 1kg
- Lidt økologisk ekstra jomfru olivenolie
- 2 spsk æblecidereddike, alternativt hvidvinseddike, hvidvin eller citronsaft
- 2 laurbærblade
- 2 fed hvidløg
- 1 løg
- 2 gulerødder
- 2 stængler bladselleri
- 1 tsk salt og 1 tsk sorte peberkorn
- Urter og krydderier efter smag – det kan være frisk rosmarin, timian eller persille
Fremgangsmåde
- Skær lår og vinger af hønen og halver hønen i 2 dele. Læg de 2 halvdele samt lår og vinger i et stort fad, pensl med økologisk ekstra jomfru olivenolie og brun det i 25-30 minutter i ovnen ved 180 grader
- Kom derefter alle delene af hønen i en stor gryde og hæld vand i så alle delene af hønen er dækket
- Tilsæt æblecidereddike, laurbærblade og peberkorn
- Bring suppen i kog ved middelhøj varme, og skru derefter straks ned til lav varme. Lad det simre utildækket i mindst 8 timer og op til 16 timer. Fjern eventuelt skum fra suppen undervejs.
- Efter 1-2 timer tager du alle delene af hønen op fra gryden og lader dem afkøle lidt, før du fjerner alt kødet fra stykkerne. Gem kødet. Put benene tilbage i suppen, og lad dem simre videre i alt 8-16 timer
- Grøntsager og krydderurter tilsættes til slut i simringen – ca. en time inden suppen er færdig
Bone Broth – den ultimative guide
Bone Broth er den suppe eller bouillon, der er tilovers når du har simret kødfulde ben og knogler i vand i længere tid. Ud over knogler, bindevæv og led indeholder knoglebouillon ofte grøntsager, urter og krydderier samt vin eller æblecidereddike. Grøntsager, urter og krydderier giver smag til knoglebouillon, men nogle gange tilføjes medicinske urter såsom reishi-svampe eller ashwagandha for at give bouillonen unikke terapeutiske egenskaber.
1. Æblecidereddike eller anden syre er vigtig
Ben og knogler er fulde af essentielle aminosyrer og vigtige mineraler: calcium, fosfor, magnesium svovl og andre sporstoffer. Indholdet af calcium, fosfor og magnesium i Bone Broth hjælper vores knogler til at vokse og reparere sig selv.
Der skal syre til for at udvinde disse mineraler fra knoglerne. Derfor skal der altid tilføres et skvat hvidvin, eddike eller citron, når der laves Bone Broth. Syre, såsom hvidvin eller æblecidereddike, hjælper desuden med at frigøre proteinet i bindevævet og kollagen for at producere en proteinrig bouillon. Og det er netop kollagen og protein, som du er ude efter, når du koger knoglebouillon. Jeg foretrækker selv et skvat hvidvin, det giver virkelig suppen en fantastisk smag.
2. Steg knoglerne før du langtidssimrer
Dette er selvfølgelig kun nødvendigt, hvis du bruger rå ben og knogler. Stegning forbedrer virkelig smagen af din Bone Broth. Pensl benene med lidt økologisk jomfru olivenolie og steg de rå ben/knogler ca. 25-30 minutter i ovnen i et ildfast fad ved ca. 180 grader.
God fornøjelse
Kilder:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4040816/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3358810/