Vægttab – svært ved at tabe dig?
Har du svært ved at holde vægten eller opnå det vægttab du ønsker, selv om du spiser sundt og motionerer? Så skyldes det måske at dine hormoner er i ubalance. Ja, du læste rigtigt. Forskellige hormonelle ubalancer kan være skyld i vægtstigning eller at vægten stagnerer på trods af sund kost og motion.
Så selv om for lidt fysisk aktivitet og sukker og junkfood selvfølgelig spiller en rolle ift. Din vægt, så er der også andre faktorer der spiller ind. Det drejer sig bl.a. om:
- Stress
- Hormonforstyrrende stoffer – fremmedøstrogenerne
- Østrogendominans
- Stofskifteproblemer
- Ernæringsmæssige mangler
Alt sammen faktorer som påvirker din hormonelle balance. Alle disse faktorer hænger sammen og påvirker hinanden, så der i forbindelse med overvægt bliver tale om en negativ spiral, som øget motion og slankekure ikke i sig selv kan ændre.
Lad os kigge nærmere på de 5 faktorer:
Stress
Når man har været stresset gennem længere tid øges niveauet af stresshormonet kortisol i kroppen. Kortisol er et katabolsk hormon – det betyder at det nedbryder væv, muskler og knogler for at skaffe energi til den ”akutte fare” som længerevarende stress opleves som, rent biokemisk. Udover at kortisol tærer og nedbryder musklerne så giver det også et ustabilt blodsukker. De to mekanismer betyder at længerevarende stress ofte medfører vægtproblemer! De er faktisk ofte i perioder med skader, stress og livskriser at mange mennesker oplever vægtøgning.
Samtidig sker der under stress nogle fysiologiske forandringer, som sænker stofskiftet og forbrændingen, simpelthen fordi at kroppen forsøger at sikre, at du har nok energi til at komme levende igennem den “fare/krise” som du står i.
Hele forbrændingen bliver faktisk forandret under sygdom, skader, smerter og stress: højere alarmberedskab i nervesystemet samt øget inflammation i kroppen resulterer i at hjernen tolker situationen som en stor ”energikrise” og derfor med alt magt gør alt for at holde på fedtet og endda polstre ekstra til den nuværende ”energikrise”.
Udover de rent fysiologiske og biokemiske forandringer der sker i kroppen under stress og andre livskriser, så viser undersøgelser at vi ofte spiser usundere (meres sukker, salt og fedt) samt bevæger os mindre når vi er stressede, som igen sænker forbrændingen. Så ikke noget at sige til, at vi så let tager på ved længerevarende stress og at det virkelig er svært at tabe sig.
Hormonforstyrrende stoffer – fremmedøstrogener
Hormonforstyrrende stoffer er stoffer som “minder” om kroppens egne hormoner på den måde, at de sætter sig på de samme receptorer som kroppens egne hormoner. F.eks vil fremmedøstrogener “kæmpe” om de samme receptorer på cellens overflade, som kroppens egne østrogen hormoner. Problemet er, at fremmedøstrogenerne absolut IKKE virker på samme måde som vores egne hormoner. De hormonforstyrrende stoffer påvirker på denne måde hormonproduktionen og hormonreceptorerne i kroppen. De fleste af disse hormonforstyrrende stoffer virker på samme måde som østradiol (et af østrogenerne) i kroppen – deraf navnet fremmedøstrogener. Fremmedøstrogenerne binder sig til fedt i kroppen, og mange af dem er lang tid om at komme ud af kroppen igen.
En del forskning har sat fremmedøstrogenerne i forbindelse med overvægt – der viser at massiv udsættelse for fremmedøstrogener fører til overvægt og fedme. Derfor er det vigtigt at gøre hvad man kan, for at undgå dem. I det hele taget er hormonforstyrrende noget snask, som man for alt i verden bør undgå, fordi de forstyrrer den delicate hormonbalance i kroppen. En af konsekvenserne af at der er flere og flere hormonforstyrrende stoffer i vores miljø er, at flere og flere unge piger går tidligere i pubertet – helt ned til 8 års alderen. Fremmedøstrogenerne påvirker også en lang række andre hormoner og hormonproducerende kirtler, f.eks påvirker de blodsukkeret og insulinproduktionen, hvilket kan medføre insulinresistens og diabetes. Skjoldbruskkirtlen og stofskiftehormonerne bliver også negativt påvirket af fremmedøstrogenerne.
Vi får de hormonforstyrrende stoffer ind i kroppen på forskellige måder:
- Gennem huden via plejeprodukter som cremer, sæbe, shampoo og kosmetik som f.eks indeholder parabener, aluminium fra deodoranter og dioxin i toiletpapir, tamponer og bind
- Gennem luftvejene fra f.eks rengøringsmidler, parfume, dampe fra møbler og elektronik, maling m.v
- Gennem munden fra pesticider i fødevarer, Ftalater i plastikflasker, BPA (Bisphenol A) i metaldåser og plastikbeholdere. Flourstoffer i bagepapir, teflonpander og tandpasta. Dioxin i fødevarer som f.eks opdrætslaks og leverpostej. Kviksølv i tun. Hormonforstyrrende stoffer i medicin/smertestillende midler. Og endelig østrogen og væksthormon i mælk
Østrogendominans
Østrogendominans er en anden årsag til vægtstigning. Østrogendominans betyder at der er for meget østradiol (østradiol er en af østrogenerne) i kroppen ift. hormonet progesteron. Østrogendominans øger risikoen for overvægt, og en af de første konsekvenser af østrogendominans er vægtøgning. Det ses især omkring mave, hofter, lår og balder. Derudover har østrogendominans desværre også en række andre alvorlige virkninger, idet risikoen for en række sygdomme som PCO, Endometriose, Fibromyalgi og østrogenfølsom kræft m.fl. øges ved østrogendominans.
En af årsagerne til østrogendominans er de hormonforstyrrende stoffer – fremmedøstrogenerne.
En anden årsag er overvægt! Fedtceller er nemlig de største hormonproducerende kirtler i kroppen – ja fedtceller producerer også hormoner! Fedtceller danner hormonet østradiol som er en af østrogenerne. Østrogen/østradiol har en negativ effekt på vægten. Det skyldes at østradiol er et kønshormon der fremmer vækst og celledeling. Det er rigtig godt ift. Graviditet, men knapt så godt hvis du ikke er gravid.
Østrogendominans påvirker vores krop på forskellige måder:
- Det sænker stofskiftet – det betyder at du skal spise færre kalorier hvis du ikke skal tage på
- Det ophober fedt
- Giver oppustethed og væskeophobning i kroppen
- Øger appetitten
- Giver søvnproblemer
For meget østradiol i kroppen kan altså give vægtstigning, cyster og i sidste instans kræft. Østradiol ophober væske og fedt, sænker stofskiftet og øger celledelingen. Vi risikerer altså at havne i en negativ spiral hvor:
Jo mere man tager på , jo lavere bliver stofskiftet => jo mere fedt lagres => jo mere østradiol produceres i fedtcellerne…..
Altså en ond cirkel!
Stofskifteproblemer
Dit stofskifte styrer dit energiniveau og omsætningen i alle celler og væv i kroppen. Stofskiftet er derfor af afgørende betydning for din vægt og for din generelle sundhed.
Mange mennesker, der kæmper med at holde vægten eller er overvægtige, har ofte et for lavt stofskifte – ofte uden at være klar over det. Når stofskiftet er for lavt, er det svært for ikke at sige næsten umuligt at tabe sig, uanset hvor meget man motionerer og hvor lidt man spiser.
Symptomer på for lavt stofskifte kan være:
- Træthed og energiløshed
- Vægtstigning
- Tendens til at fryse og en lidt lav kropstemperatur
- Kolde fødder og balder
- Forstoppelse
- Dobbelthage, fedt omkring hals og nakke
- Dårlig hukommelse og koncentrationsbesvær
- Tørt hår og hårtab
- Depression og nervøsitet
Alle disse symptomer har at gøre med, at kroppen bogstaveligt talt ”skruer ned for blusset”. Det betyder at alle funktioner bliver udført langsommere, cellerne reagerer langsommere på signaler, omsætningen går mere eller mindre i stå, og der dannes ikke længere de optimale niveauer af f.eks. hormoner
Der er mange forskellige årsager til et for lavt stofskifte. Nogle af de mest almindelige er: for meget østrogen, betændelse eller autoimmun reaktion i skjoldbruskkirtlen, forhøjet niveau af stresshormonet kortisol. Mangel på jod eller for meget jod kan også give lavt stofskifte, det samme kan mangel på vitaminer og næringsstoffer som: A, B, D og E, Jern, Zink og Selen samt aminosyren Thyrosin.
Ernæringsmæssige mangler
Næringsmangler kan være en af årsagerne til for meget væske i kroppen, vægtproblemer og overvægt. Det skyldes blandt andet, at vores mad (især grøntsager, frugter og korn sorter) bliver mere og mere næringsfattig, på grund af sprøjtegifte, pesticider og stordrifts produktion, hvor tunge maskiner maser jorden og ødelægger enzymerne i jorden. Derudover er rigtig meget af den mad vi danskere spiser enten industrielt fremstillet eller tilberedt, dvs. kogt, stegt eller bagt, og meget tilberedning ødelægger næringsstofferne og vitaminerne i maden.
Derudover kan det være rimeligt svært at få sine 600-1000 gram grøntsager om dagen i den fortravlede hverdag, de fleste af os lever i.
Har du derudover kæmpet med vægten i mange år, og måske været på utallige slankekure (og måske endda sultekure) – så er der desværre stor sandsynlighed for at du lider af næringsmangler og mangel på fedtstof af den gode slags.
Det kan selvfølgelig være svært at vurdere om du lider af næringsmangler (vitaminer, mineraler, aminosyrer, fedtstoffer, kulhydrater, proteiner). Hvis du gerne vil være sikker på at du ikke mangler specifikke mineraler/vitaminer kan du få lavet en vitamintest hos din læge eller hos en biopat, heilpraktiker, hormonterapeut eller lign.
Du kan også tage et ærligt kig på din kost og din livsstil samt symptomer på sygdom, stress og ubalance. Hvis du:
- Spiser MINDRE end 600 gr. grøntsager/frugt om dagen (heraf minimum 400 gram grøntsager)
- Ryger
- Ofte er stresset eller overbelastet
- Jævnligt drikker alkohol – mere end 4 genstande om ugen
- Ofte spiser slik, chips eller kage – mere end 2 dage om ugen
- Ofte spiser “hvide” kulhydrater som hvid brød, hvid pasta, hvide ris m.v
- Sover dårligt eller gennemsnitligt får mindre end 7-8 timers søvn
- Har symptomer som: hovedpine, muskelspændinger, smerter i kroppen, jævnligt bliver forkølet/syg
- Er blevet diagnosticeret med en kronisk sygdom
Hvis du kan svare bekræftende til 2 af ovenstående punkter, så er der risiko for at din krop er i ubalance og at du lider af næringsmangler.
5 tips til varigt vægttab – og mere balance og sundhed i dit liv
Først og fremmest skal du tænke i at få genskabt din balance – det gælder både din hormonelle balance, din fysiske og psykiske balance. Du skal starte med at gøre hele systemet – din krop, din biokemi, din hjerne – tryg igen. Så vil din appetitregulering blive bedre af sig selv – og din lyst og overskud til motion og bevægelse vil langsomt vende tilbage. Det er de ting, der skal til – for at kunne kickstarte et vægttab. Så det er sådan set IKKE et vægttab, der skal være dit første fokus. Det er at få hele systemet i balance igen.
1. Reducér din stress og sæt gang i dit vægttab
Stress er simpelthen den største enkelte risikofaktor for sin sundhed! Den skaber rod og ubalance i alle dine systemer: nervesystemet, fordøjelsen, hormonbalancen og immunforsvaret. Så det aller aller vigtigste du kan gøre, både for din generelle sundhed, din psykiske velbefindende og for din vægt er at reducere din stressbelastning. Et højt kortisol niveau er som tidligere nævnt, forbundet med en øget risiko for hjerteanfald, kræft, overvægt og andre sygdomme. Ligesom længerevarende stress sænker stofskiftet og forbrændingen, og øger din risiko for at tage på, uanset hvor lidt og hvor sundt du spiser.
Der er mange gode tiltag du kan gøre for at reducere din stress:
- Slap af og skab stressfrie oaser – sørg for at tage pauser og hvil dig ofte. Du kan lave afspændings øvelser, åndedrætsøvelser, lytte til behagelig musik eller lign.
- Sæt perfektionisten på porten og lær at sænke barren
- Lær at sige nej (til opgaver) og mærk efter dine grænser
- Dyrk yoga, mindfulness eller meditation
- Prioriter din søvn – 8 timer hver nat
- Sørg for 30 minutters moderat bevægelse hver dag – f.eks en gå tur eller tag cyklen på arbejde
- Hvis du er stresset så undgå kaffe, da koffein øger stresshormonet kortisol
Få endnu flere tips til at reducere din stress
2. Drop slankekure og kalorierestriktion – undgå hurtigt vægttab
Slankekure og kalorierestriktion stresser sin krop! Hjernen vil opfatte slankekure og kalorierestriktion som en “energikrise”, og den tolker det kalorieunderskud du forsøger at skabe som truende. Når du er i energiunderskud forsøger hjernen at iværksætte en masse mekanismer der igen skal få dig i energioverskud:
- Den sætter din forbrænding ned
- Den skruer op for dine sulthormoner
Det er derfor det kræver enorm meget viljestyrke at gennemføre en lavkalorie diæt. Hjernen og din krop modarbejder simpelthen dit slankeprojekt!
Ydermere så viser mange undersøgelser, at restriktive slankekure og det at sulte sig ikke giver et langtidsholdbart vægttab. Og du risikerer i værste fald at ødelægge din forbrænding fuldstændigt, med endnu større vægtøgning som konsekvens.
Sidst men ikke mindst, så er der mange af de “nye” slankekure som Keto og Low carb, som skaber massive ubalancer i din krop. Det kan godt være det lykkedes dig at tabe dig, men: din krop har brug for KULHYDRATER! Kulhydrater er bl.a en vigtig hjælper til at få serotonin (det vi kalder lykkehormonet) op til hjernen. Kulhydrat er desuden et livsnødvendigt brændstof til hjernen. Spiser vi ikke kulhydrat, begynder kroppen at nedbryde muskelvæv for at få kulhydrat nok til hjernen!
Hjernen har altså brug for, at du tanker rigtigt op, for uden kulhydrater bliver du sløv og kan ikke tænke klart. Hovedpine, træthed og mangel på energi er de helt klassiske symptomer på, at du ikke får NOK kulhydrater.
Kærlig og omsorgsfuld mindset øger din chance for vægttab
Så: Slut med at være restriktiv med din kost. Du skal derimod i gang med at give din krop kærlighed og omsorg i form af god næring. Din krop har brug for alle de vigtige næringsstoffer, også kulhydrater, for at du kan trives og have det godt. Så du skal ændre dit mindset til at nære din krop og skabe balance, både fysisk, psykisk og hormonelt. En krop i balance har nemlig større chance for at få genskabt din normalvægt.
Din krop er din ven, og du skal lære at samarbejde med den og lære at give den det som den har brug for. Ikke straffe og pine den! Når din krop begynder at komme i balance igen, når den bliver tryg, så går det helt anderledes let med at komme tilbage til din normalvægt.
At ændre fokus til at ville nære og hele kroppen er en helt anden tilgang som er meget mere positiv og selvkærlig, og det virker.
3. Undgå hormonforstyrrende stoffer – fremmedøstrogenerne
Det er virkelig vigtigt at undgå hormonforstyrrende stoffer. Du kan desværre ikke undgå dem 100%, da de findes overalt, også i den luft vi indånder. Men du kan gøre virkelig meget selv. Start med at tage et skridt af gangen – og så langsomt få ryddet ud i de hormonforstyrrende stoffer.
1. Køb svanemærket
Gå efter ”Svanemærket” for at undgå de hormonforstyrrende stoffer! Svanemærket er din garanti for at produktet ikke indeholder hormonforstyrrende stoffer. Svanemærket går ofte længere end lovgivningen kræver – det gælder både i forhold til stoffer, der kan skade miljø og sundhed. Kravene til svanemærkede produkter bliver nemlig fastsat ud fra det, man kalder forsigtighedsprincippet.
Vælg svanemærket produkter indenfor:
- Plejeprodukter som cremer, shampoo, sæbe, kosmetik m.v.
- Rengøringsmidler og vaskepulver (drop iøvrigt skyllemidlet)
- Toiletpapir, bind, vatrondeller, tamponer
- Bagepapir, madpapir
2. Brug kemiluppen
Der findes selvfølgelig også produkter der ikke indeholder hormonforstyrrende stoffer, men som ikke er svanemærket. Det kan chekke dine favorit plejeprodukter på ved at downloade den gratis app “kemiluppen” hvor du kan undersøge personlige plejeprodukter for hormonforstyrrende stoffer ved at scanne produktet.
3. Undgå….
- Opdrætslaks
- Flour i tandpasta. Skift din tandpasta ud med flourfri tandpasta f.eks fra Splat
- Smid dine teflonpander ud
- Brug deodoranter uden aluminium – aluminium i deodoranter er mistænkt for at øge risikoen for brystkræft
- Kviksølvsplomber i tænderne – overvej at få dem udskiftet
4. Indfør…..
- Fibre hjælper med at udskille brugte hormoner. Så spis masser af fibre som udskiller brugt østradiol , så det ikke recirkuleres i kroppen. Spis fibre fra grøntsager, da de er fyldt med meget næring. Tilføj evt. fibre fra ”HUSK” eller loppefrøskaller, som også hjælper på din fordøjelse
- Udrens dioxin med Algomed chlorella. tag en chlorella kur hvor du spiser 6 piller 2 gange om dagen, indtil bøtten er tom. Trap langsomt op. Start med 1 pille og trap op til 6 piller to gange om dagen
- Drik vand 1,5 – 2 liter om dagen
- Styrk din lever som er dit største udrensningsorgan, med leverstyrkende urter som: marietidsel, gurkemeje, mælkebøtterod
- Tag et godt multivitamin tilskud, det kan f.eks være CoQ10 multi fra Nature’s Own
4. Optimér dit stofskifte
Leveren er virkelig super vigtig for hele din hormonbalance, og for dit stofskifte er den særdeles vigtig. I leveren sker omdannelsen af stofskiftehormonerne – fra T4 til T3. Det betyder at en dårligt fungerende lever har stor negativ indvirkning på dit stofskifte, da det forringer omdannelsen fra T4 til T3. Det gælder uanset om dit stofskifte er for højt eller for lavt, da vi alle har brug for T3.
Heldigvis kan en dårligt fungerende eller ødelagt lever regenereres med de rette tilskud og urter.
- Begræns giftstoffer og hormonforstyrrende stoffer
- Styrk leveren med leverstyrkende urter som marietidsel, gurkemeje, mælkebøtte og grøn te
- Drik masser af vand for at afgifte leveren – 2 liter om dagen
- Undgå alkohol og sukker – de belaster leveren
Udover at sørge for at din lever er stærk og sund, kan tilskud af kokosolie være med til at øge dit stofskift. Kokosoli er en super fedtsyre for stofskiftet, da den indeholder (MCT), som kan øge stofskiftet og fremme vægttab.
Mange med stofskifteproblemer har også problemer med fordøjelsen som bl.a. kan skyldes lavt mavesyre. Lavt niveau af mavesyre medfører dårlig optagelse af næringsstoffer! Hvis du har lavt mavesyre kan du tage økologisk æblecidereddike (som er en syre) – tag 1 spsk ifm. måltider i et glas vand. Du kan styrke din fordøjelse med tilskud af probiotika.
Et optimalt stofskifte er essentielt for din vægt og for din chance for at lykkedes med et vægttab.
5. Kost og kosttilskud – tag hånd om eventuelle næringsmangler og øg chancen for vægttab
Eventuelle næringsmangler udbedres ved en varieret kost + kosttilskud. Som skrevet tidligere, er det rigtig svært at få dækket alle dine vitamin og mineral behov udelukkende via kosten, men det er selvfølgelig det bedste hvis du får vitaminer og mineraler fra kosten. Er du i tvivl om du mangler vitaminer eller mineraler, kan du få lavet en vitamintest hos din læge eller hos en biopat, heilpraktiker, hormonterapeut eller lign.
Kostmæssig bør du have fokus på:
- Spis biodynamiske eller økologiske råvarer, så du undgår sprøjtegifte, medicinrester og pesticider
- Spis rene råvarer og undgå mest muligt forarbejdede fødevarer
- Spis masser af friske og rå grøntsager, frugt og bær – helst 600 gr. om dagen (heraf 400 gram grøntsager). Smoothies er en god måde at få “spist” mange friske og rå grøntsager, bær og frugter
- Begræns alkohol til et minimum
- Spis blodsukkerstabiliserende kost (f.eks efter GI principerne – Glykæmisk indeks) og godt med FIBRE
- Undgå i videst muligt omfang sukker, slik, kager og chips, for at holde dit blodsukker stabilt
- Undgå søde drikke som sodavand, saftevand og juice
- Drik masser af frisk vand – 2 L om dagen
- Begræns “hvide” kulhydrater som hvidt brød, pasta, hvide ris m.v til et minimum
- Få masser af protein til hvert måltid: æg, ost, fisk, kød, bønner, linser, nødder, kerner, frø
- Få nok fedstof i form af gode olier – økologisk olivenolie og kokosolie
- Suppler med en god multivitamin – det kan f.eks være CoQ10 multi fra Nature’s Own
Et blodsukkerstabiliserende måltid består af:
- Sunde fedtstoffer, f.eks olivenolie
- Protein, f.eks kylling
- Masser af friske og rå grøntsager
Et måltid rig på vitaminer, mineraler og fibre 🙂
Så bare det af få en kost med et højt fiber- og nærings-indhold og tilstrækkelige mængder essentielle fedtstoffer kan hjælpe dig godt på vej mod et vægttab.
Knæk koden til varigt vægttab – opsummering
Konkluderende kan man sige, at hvis man ønsker et varigt vægttab, så skal du have fokus på at få krop, psyke og sind i balance igen. Det kan du gøre ved at:
- Få styr på dit stress niveau og holde det nede
- Undgå hormonforstyrrende stoffer – køb svanemærkede produkter
- Få nok søvn – mindst 8 timer om natten
- Spis blodsukkerstabiliserende kost (GI principperne) og godt med FIBRE
- Suppler med en god multivitamin – det kan f.eks være CoQ10 multi fra Nature’s Own
- Styrk din lever med tilskud af mælkebøtte, marietidsel, gurkemeje og grøn te
- Sørg for 30 minutters moderat bevægelse hver dag – f.eks en gå tur eller tag cyklen på arbejde
Følger du ovenstående råd vil du have taget de første vigtige skridt mod et varigt vægttab. God fornøjelse med dit vægttab 🙂
Kilder – vægttab: